Fotoarkivet ved Finnmark fylkesbibliotek er en del av Finmarksbiblioteket. Vi har fylkesansvar for fotobevaring i Finnmark. Fotoarkivet samler inn fotohistorisk materiale fra hele Finnmark og digitaliserer fotografiske samlinger som oppbevares på biblioteket i Vadsø.
Søk i våre fotosamlinger i Digitalt Museum
Bruk av bildene
Besøk og henvendelser om fotosamlinger må avtales på e-post i forkant til fotoarkiv@ffk.no
Prisliste for bestilling av foto (PDF, 128 kB)
Kreditering
Offentlig bruk av foto, i publikasjoner og på internett må avtales på forhånd. Bildene skal krediteres med “Foto: fotografens navn (hvis det er kjent) og Arkiv: Finnmark fylkesbibliotek”. På samisk Finnmárkku fylkkagirjerájus. På kvensk Finmarkun fylkinbiblioteekki.
Innsamling og donasjoner
Fotoarkivet er alltid interessert i nye og eldre fotografier som gjenspeiler hverdagsliv og historier fra Finnmark. Vi låner gjerne dine bilder for digitalisering og skriver en gjensidig avtale for bruk av bilder i fremtiden. Vi tar også imot donasjoner av nye samlinger og garanterer at fotografiene blir oppbevart forsvarlig.
Formidling
Fotoarkivet produserer fysiske utstillinger, digitale nettutstillinger til bruk i sosiale medier og bidrar med foredrag, presentasjoner og leverer illustrasjoner til ulike arrangementer, for eksempel i folkebibliotekene.
Om samlingene i fotoarkivet
Samlingene består av original- og reprobilder, samt digitaliserte fotografier fra utlånte private samlinger. Fotokopier, negativer og positiver oppbevares i et klimajustert fysisk arkiv som sørger for at samlingene bevares etter de retningslinjer som finnes for fotobevaring. Fotomateriale får lengre levetid i dette klimakontrollerte miljøet. Samtidsfotografering av utvalgte hendelser og hverdagsliv er også et satsningsområde.
Vi har større samlinger etter bl.a. fotografene Elisabeth Meyer, Henrik Ørsted, Ole Zahl Mölö, Arne Karlsen, Jakob Lauritz Smith Bredrup, Emilie Henriksen, Johannes Øwre og Johan Oskar Andreas Grasmo. Vi har også enkelte papirkopier etter Ellisif Wessel og noen glasspositiver etter botanikeren Hanna Resvoll-Holmsen. Fotoarkivet oppbevarer dessuten en depotsamling med over 20.000 krigsbilder fra Nordkalotten, tatt av tyske soldater under 2. verdenskrig. Krigshistoriker Rune Rautio har samlet alt materialet i over 30 år. Depotsamlingen vises kun etter avtale med fotoarkivet i Vadsø. Rautio godkjenner hver avtale før visning.
Følg fotoarkivet på Facebook
Kontakt fotoarkivet på e-post