Slekta Enbuske i Tornedalen og verden

 Det unge paret Juho/Johan Tyninpoika Enbuske (f. 1761) og Kreeta/Margareta Juhontytär Karvonen (f. 1764) fra Pajala i Tornedalen inngikk ekteskap i 1788. I 2018, to hundre og tretti år seinere, har de ei etterslekt som med inngifta personer teller fjorten tusen navn. Det bor etterkommere i Sverige og Finland, Skjervøy og Vestre Jakobselv, USA og Australia, og her ligger noe av fasinasjonen ved slektsforsking, den tydeliggjør hvordan enkeltpersoners livsvilkår og valg får store konsekvenser.

Tobindsverket Enbusken suku = Släkten Enbuske kan brukes som ei oppslagsbok, og personregisteret i del 2 er da særdeles nyttig. Men det er også mulig å lese atskillig allmennhistorie ut av den. Innledningskapitlene og seinere introduksjoner til de forskjellige slektsgreinene forteller om flytting, nybyggerliv, næringsveier, militærhistorie og grensehistorie. Både Juhos og Kreetas slekter kom til Tornedalen fra Savolax i Finland i ei migrasjonsbølge på 1500- og 1600-tallet, grunna mangel på arealer til svedjebruk i sør og statens ønske om å befolke den nordlige landsdelen. Videre får vi den interessante historien bak navnet Enbuske, som skriver seg fra det militære utskrivingssystemet med inndeling i roder. Hver rode skulle stille med en soldat og et soldattorp med bolig og jordbruksland. Roden ble gitt navn fra naturen eller en egenskap, som så ble tildelt soldaten som etternavn. Juho/Johan ble verva til roden Enbuske i Pello, mens f.eks. broren Samuel var soldat i roden Tjäder [Tiur] i Lovikka, begge tilhørende Torneå kompani i Västerbottens regiment.

Boka om slekta Enbuske er blitt til som resultat av flere møter mellom etterkommere, det første arrangert i 2005 av Harila-greina i Vestre Jakobselv, Vadsø. Den vitner om systematisk innsamlingsarbeid og stor dugnadsinnsats og synliggjør på en god måte historien om utvandringa fra Tornedalen på 1800-tallet.

Enbusken suku = Släkten Enbuske : Juho Tyninpoika (Johan Dynitsson) Enbuske & Kreeta Juhontytär (Margareta Johansdotter) Karvonen jälkeläiset/ättlingar. Enbusken sukuseura, 2018. 2 bind. Finsk, svensk og norsk tekst.