En dag reiser Gudrun på ferie til Syden, og Eilif blir ei uke alene hjemme. I fjæra møter han en tysk turist som bor i bobil på parkeringsplassen ved fuglefjellet. Tyskeren begynner å ta fotografier av Eilif mens han samler drivved fra fjæra. De to har ikke felles språk. Eilif blir irritert og forstyrret av tyskeren og prøver å holde ham unna. Gamle minner fra krigstida dukker opp. Samtidig tar andre mørke minner fra fortiden over tankene, bl.a. en ulykkelig tur på havet sammen med broren, da broren druknet.
Etter noen dager ser Eilif ikke mer til tyskeren, men bobilen er fortsatt på plass. For første gang på mange år går Eilif opp på fuglefjellet, og møtes av det verst tenkelige.
Boka handler om hat, redsel og skyldfølelse, mot slutten også om tilgivelse og muligheten til å ta ny regi i eget liv. Forfatteren avslutter fortellingen overraskende og med håp. Naturen og omgivelsene er beskrevet så livaktig at det er mulig å føle vinden fra sjøen mot huden og høre krykkjeskrik. Forfatteren har selv illustrert boka med vakre tegninger.
Kirsi-Klaudia Kangas er finsk journalist, illustratør og billedkunstner. Hun har bodd over 20 år i Nord-Finland og bor i dag i Keuruu.
Kirsi-Klaudia Kangas: Punainen myssy. Väyläkirjat, 2017. 144 sider. ISBN 978-952-7168-56-1. Finsk tekst.