Innledningsvis gir Bakke en kort historisk oversikt over læstadianismens begynnelse i Tornedalen i Nord-Sverige og senere utbredelse i Finland og Nord-Norge. Han forklarer posisjonen salmesang fikk på læstadianske møter og gudstjenester, og hvordan disse salmetradisjonene ble videreført i bl.a. Øst-Finnmark.
De fleste av de 55 sangtekstene er gjendiktet til norsk, og vises side om side med den finske teksten. Dersom opphavet til sangene er kjent, er dette også ført opp. Flere av sangene er hentet fra Walituita wirsiä ja lauluja fra 1948 og en versjon av samme bok fra 1961. Mange av de norske gjendiktningene er hentet fra Åndelig sangbok (1950), Åndelige sanger (1988) og Landstads reviderte salmebok (1937).
Sangene er gjengitt med melodilinje og besifring. Siden læstadianske sanger tradisjonelt synges uten akkompagnement, kan en si at boka passer aller best for a cappella sang.
Utgitt av Tapir forlag, 1999. 109 sider.
Om forfatteren
Reidar Bakke er førsteamanuensis ved NTNU i Trondheim og har undervist i musikkteori der siden 1986. Fra 1981-1986 var han ansatt ved konservatoriet i Bergen. Han forsker på nordiske sangtradisjoner.
Bokutgivelser
Grieg og Sibelius - relasjoner mellom tonekunstnere. Tapir Akademisk Forlag. 2006.
Vårherres blomsterenger - religiøse sanger i Varanger. Tapir Akademisk Forlag. 2001.
Finske læstadianske sanger i Varanger. 1999.
Finske sanger i Varanger. Tapir Akademisk Forlag. 1996.
Han har i tillegg publisert en rekke forskningsartikler.