Bransjetreffet i Harstad: Sterke stemmer, viktige samtaler og nye nettverk

Den 25. april ble bransjetreffet «Litteraturstrategien for Nord-Norge – hva nå?» arrangert på Harstad bibliotek, i regi av fylkesbibliotekene i Nordland, Troms og Finnmark, Forfattersentrum Nord-Norge, Nordnorsk Forfatterlag, Norsk faglitterær forfatterforening og Festivalklynge Nord.

Hva nå for litteraturen i nord?

Forfatter Therese Bakkevoll Helga Kristine Pettersen

Temaet for treffet var den pågående revisjonen av den nordnorske kulturavtalen. Hva vil endringene bety for litteraturen i landsdelen? I juni skal fylkestingene i Nordland, Troms og Finnmark ta stilling til en ny avtale. Spørsmålet mange stilte seg under treffet, var om litteraturbransjens framtid i Nord-Norge nå også vil være avhengig av andre tiltak og initiativer enn selve kulturavtalen.

Årets bransjetreff for litteraturfeltet i Nord-Norge startet med et stemningsfullt forfattertreff på Nordic Pub i Harstad. Her fikk publikum møte Caroline Kaspara Palonen, Sigbjørn Skåden og Morten Wintervold – tre sterke litterære stemmer med røtter i nord. Opplesningene holdt høyt nivå og skapte en nær og levende start på det som skulle bli to innholdsrike dager.

Samling på Harstad bibliotek

Dagen etter var det klart for selve bransjetreffet, som samlet rundt 55 deltakere fra hele litteraturfeltet i landsdelen. På Harstad bibliotek ble det løftet frem en tydelig fellesnevner: Behovet for økte midler til å kunne leve av å skrive, formidle og produsere litteratur. Gjennom innlegg og samtaler ble det tydelig at bransjen ønsker tydeligere prioriteringer og forpliktelser i årene som kommer.

Festivalklynge Nord: Nytt samarbeid i nord

Et av høydepunktene var presentasjonen av det nyetablerte nettverket Festivalklynge Nord, som samler litteraturfestivaler fra hele Nord-Norge. Nettverket har fått treårig støtte fra Kulturrådet, og har som mål å styrke festivalenes rolle som bærende kulturaktører i regionen. Dagen før bransjetreffet hadde nettverket sin første fysiske samling, hvor de la en plan for samarbeid, arrangement og møteplasser de neste tre årene. To årlige samlinger skal finne sted på ulike festivalarenaer i landsdelen, og bidra til felles planlegging og utvikling.

Bibliotekpris til Kari Sørbø Jonsson

Et annet viktig øyeblikk under treffet var utdelingen av NBF Nords bibliotekpris. Prisen gikk velfortjent til Kari Sørbø Jonsson ved Gamvik bibliotek, for hennes mangeårige arbeid med lokalhistorie og formidling i en av landets nordligste kommuner.

Panelsamtaler og veien videre

Gjennom dagen ble det arrangert flere gode samtaler og debatter om litteraturens rolle i Nord-Norge. Blant annet ledet Hanne Gideonsen fra iHarstad og forfatter Per Kristian Olsen to engasjerende samtaler, hvor sistnevnte tok for seg sakprosaens vilkår og muligheter i nord.

Nå venter bransjen spent på hvordan Nordnorsk kulturavtale vil bli behandlet i de tre ulike fylkestingene i juni.  Litteraturen er en sentral del av avtalen, og utfallet vil gi viktige signaler om retningen videre.