Fylkesbibliotekets arbeid bygger på nasjonale lover, planer og strategier som setter retning for utviklingen av bibliotekene – både lokalt, regionalt og nasjonalt.
Bibliotekloven, kulturloven og flere ferske meldinger og strategier slår fast at bibliotekene spiller en viktig rolle i samfunnet – som kunnskapsformidlere, møteplasser og bidragsytere til beredskap og demokratisk motstandskraft.
Publisert 28.05.2021 10.43
Sist endret 03.07.2025 09.14
Folkebibliotekloven
Alle kommuner skal ha folkebibliotek som gir gratis tilgang til bøker og andre medier. Bibliotekene skal bidra til kunnskap, utdanning og kulturelle aktiviteter – og være åpne, offentlige møteplasser. Loven slår også fast at staten og fylkeskommunene skal støtte opp under bibliotekene med kompetanse, innhold, kvalitet og utvikling. Les lovteksten i sin helhet Folkebibliotekloven
Bibliotekstrategien – fortsatt gjeldende
Den nasjonale bibliotekstrategien “Rom for demokrati og dannelse” ble lansert i 2019 og skulle i utgangspunktet vare til 2023. Den er nå forlenget og gjelder ut 2025 og heter “Utvidet nasjonal bibliotekstrategi 2020- 2025 – Rom for demokrati og dannelse”. Strategien løfter bibliotekene som en sentral infrastruktur for ytringsfrihet, tilgang til informasjon og demokratisk deltakelse – i hele landet.
Ny nasjonal leselyststrategi
Regjeringens nye leselyststrategi, som lanseres i 2024, skal bidra til å styrke leseglede og lesekompetanse blant både barn, unge og voksne. Strategien henger tett sammen med bibliotekstrategien – og gir bibliotekene en viktig rolle i arbeidet med å bygge lesekultur gjennom formidling, samarbeid og tilgjengelighet.
Strategi mot desinformasjon (2025–2030)
Regjeringens strategi for å styrke motstandskraften mot desinformasjon gir bibliotekene et tydelig demokratisk oppdrag:
De skal være motkrefter mot desinformasjon, digitalt utenforskap og politisk polarisering – og bidra til tilgang på kvalitetssikret kunnskap, kritisk refleksjon og demokratisk deltakelse.
Kulturens rolle i beredskap
Totalberedskapsmeldingen Forberedt på kriser og krig (Meld. St. 9, 2024–2025) slår fast at kulturfeltet – inkludert bibliotek – er en viktig del av samfunnets sivile motstandskraft. Frivilligheten, arkivene, kulturinstitusjonene og det frie kunst- og kulturlivet bidrar til at folk er bedre rustet til å tenke kritisk og handle løsningsorientert i krisesituasjoner.
Bibliotekene oppfordres til å kjenne beredskapsarbeidet i egen kommune – og vurdere deltakelse i det kommunale beredskapsrådet.
Endringer i kulturloven
Ny kulturlov sikrer armlengdes avstand mellom politiske beslutninger og kunstnerisk fagkompetanse, samtidig som kommunene får plikt til å kartlegge kultursektoren i sine planer. Loven forankrer også myndighetenes ansvar for å legge til rette for ytringsfrihet og at alle skal ha tilgang til kulturliv.
Dataspillstrategien – bibliotekene er med
Med Tid for spill – regjeringens dataspillstrategi 2024–2026 skal dataspill få en tydeligere plass i kulturlivet. Regjeringen ønsker å løfte dataspillkulturen – på tvers av generasjoner og samfunnsområder.
Bibliotekene spiller en aktiv rolle: Stadig flere tilbyr dataspill som en del av sitt tilbud, og gjennom NFI sin innkjøpsordning blir norske dataspill gjort tilgjengelig for publikum i bibliotek over hele landet.