Illsutrasjonsbilde
Sonja Siltala
OsloMet og fylkesbibliotekene er i 2024 og 2025 i et spennende prosjekt om forskningsformidling i folkebibliotek.
Finnmark hadde workshop i tilknytning til bibliotekmøtet i Hammerfest høsten 2024. Takk til Linn Kristine Kristensen; og Roy Martin Kristiansen fra universitetsbiblioteket for en matnyttig og morsom dag!
Søk videreutdanning nå!
Vil du lære mer om kunnskapsformidling i bibliotek?
Det nye nettstudiet «Åpen forskning og vitenskapelig kommunikasjon i folkebibliotek» (10 studiepoeng) retter seg mot deg som jobber i folkebibliotek og vil bli tryggere i rollen som veiviser i den store mengden forskningsbasert kunnskap som er åpent tilgjengelig for alle.
- Du vil få økt kompetanse i søk og formidling av kilder til vitenskapelig kunnskap og vurdere formelle krav til faglige tekster.
- Den praktiske delen av studiet gir deg øvelse i søk og gjenfinning i relevante databaser. Du får særlig kunnskap om norsk forskning og de økonomiske modellene for åpen tilgang.
- Du vil også få erfaring med læringsplattformen og verktøyene som brukes i norsk høyere utdanning, som vil gjøre deg bedre rustet til å veilede studenter som bruker biblioteket.
Nettstudiet «Åpen forskning og vitenskapelig kommunikasjon i folkebibliotek» tilbys av bibliotekarutdanningen ved OsloMet, og er en del av prosjektet «Kompetanseløft for formidling av forskingsbasert kunnskap i folkebibliotek». Prosjektet er et samarbeid mellom OsloMet og fylkesbibliotekene i Norge og støttes av Nasjonalbiblioteket.
Videreutdanningen ble for første gang gjennomført høsten 2024. Les mer om erfaringene fra studiet i artikkelen Åpne kilder trumfer falske nyheter.
Mål med studiet:
Målet er å styrke folkebibliotekene som åpne, uavhengige og tilgjengelige kunnskaps- og læringsarenaer. Med satsing på livslang læring, utdanning i hele landet, regional kompetansheving og flere fjernstudenter, opplever mange folkebibliotek økt besøk av studenter og andre som trenger tilgang til forskningsbasert kunnskap. Biblioteket har en viktig oppgave i å veilede brukerne i å finne, vurdere og anvende forskning som er åpent tilgjengelig.
Nettstudiet «Åpen forskning og vitenskapelig kommunikasjon i folkebibliotek» skal gi deltakerne økt trygghet i rollen som veileder og kunnskapsformidler, og bidra til at folk i hele landet får tilgang til forskningsbasert kunnskap.
Opptakskrav er generell studiekompetanse eller realkompetanse.
Gjennomføring og kostnader:
Dette er et nytt nettstudium som tilbys av OsloMet. Målgruppe er ansatte i biblioteksektoren. Midler fra Nasjonalbiblioteket dekker 40 studieplasser høsten 2024. Du betaler kun en semesteravgift ved OsloMet.
Studiet er nettbasert. Arbeidsformene veksler mellom videoforelesninger, nettdiskusjoner, seminarer og selvstudium. Studentene vil i løpet av semesteret gjennomføre ett arbeidskrav og levere en mappe bestående av to deler:
1. En større praktisk søkeoppgave
2. En skriftlig semesteroppgave.
Studiestart er i september 2025.
Slik søker du:
Du kan søke fra 1. april. Søknadsfristen er 15. juni 2025..
Du søker i EVUweb (evuweb.fsweb.no).
Les mer om videreutdanningen hos OsloMet: Åpen forskning og vitenskapelig kommunikasjon i folkebibliotek
Fylkesbiblioteket kan tilrettelegge for og delta på regional kollokviegruppe. Ta gjerne kontakt om du har spørsmål!