Spillekspert Mikkel Berg-Nordlie, forsker ved OsloMet og Mikkel Ole J. Eira, biblioteksjef på Kautokeino bibliotek spiller Sáhkku
Jørgen Betten
Sáhkku i bibliotekene
Vi som gjerne kalles Sápmi indre strøk (SiS) – bibliotekene (peker til informasjonsside om biblioteksgruppen) har en stor drøm: at alle bibliotek i fylket – også skolebibliotekene i videregående skole – skal kunne tilby opplæring i det samiske brettspillet Sáhkku. Og vi starter allerede i høst!
Sáhkku er et tradisjonelt samisk brettspill med dype røtter i samisk kultur. Det ble gjerne spilt i sosiale sammenhenger – særlig under markeder og samlinger. Og tanken er at publikum får mulighet til å både lære og spille Sáhkku på biblioteket. Vi er ekstra glade for at også Sametingets bibliotek har meldt sin interesse for å bidra i formidlingen.
Vårt første møte med Sáhkku
Under den aller første Lávdan Sámi Arena (peker til arrangementside) i Guovdageaidnu/Kautokeino i juni som er en ny møteplass for det samiske sivilsamfunnet, med samtaler, debatter og idéutveksling fikk Sápmi indre strøk (SiS) - bibliotekene selv lære spillet. Vi var så heldige å få en introduksjon av forsker Mikkel Berg-Nordlie, som presenterte ulike tradisjonelle samiske spill. Blant dem: Sáhkku!
Klar for verdensmesterskap?
Men hvis du allerede nå ønsker å være med i VM i Sáhkku har du muligheten den 29. august i forkant av det årlige samiske salgsmarkedet - Vuonnamárkanat, (peker til nettside om arrangementet) som i 2025 går av stabelen 30. august ved Varanger Samiske Museum. I fjor ble verdensmesterskapet i Sáhkku arrangert her for aller første gang. På Vuonnamárkanat vil det også være kurs for nybegynnere før mesterskapet begynner, så hvem som helst kan melde seg på. Og i 2026 satser vi på å stille med enda flere spillere fra bibliotekene!
Slik spilles Sáhkku
I Sáhkku kjemper en hær av kvinner mot en hær av menn. Midt på brettet står en kongebrikke (gonagas) som ingen eier i starten, men som kan kapres og bytte side underveis.
Spillet styres med firesidede terninger (sáhkku-birccut), som avgjør hvor langt brikkene kan flyttes. Litt flaks er involvert – men mye handler om taktikk. Man må tenke nøye gjennom hvordan man bruker terningkastene.
Det finnes ulike varianter av spillet. På Vuonnamárkanat spiller man med laksefjordregler og Nesseby-konge. Alle kan spille – og det finnes varianter tilpasset både barn, ungdom og voksne. For å lese alle reglene til de ulike samiske spill kan du trykke på denne lenken: Sáhkku | Reaidu
Artikkelen sto først på trykk i Finnmarken juni 2025 skrevet av Jørgen Betten, Unjárga/Nesseby bibliotek og Ine Torsvik, Finnmark fylkesbibliotek.
Prosjektet er inspirert av Sverige
Innsatsen for å løfte fram tradisjonelle samiske brettspill skjer også i nabolandet. I Västerbotten har alle biblioteksenheter fått tilsendt samiske spill, deriblant Sáhkku. Dette arbeidet gir oss verdifull inspirasjon og viser hvordan bibliotek kan bidra til å gjøre samiske tradisjoner levende, tilgjengelige og lekne – på tvers av landegrenser.
Les mer om hvordan de har tilrettelagt for at bibliotekene kan tilby Samiska brädspel
Bilde av fire ulike samiske brettspill
Skjemdump fra prosumentbibblan.se