Monica Isobel Glenna, Måsøy bibliotek - Kari Sørbø Jonsson, Gamvik bibliotek og Birgit Wøhni Risan, Sør-Varanger bibliotek
Helga Kristine Pettersen
Sterke stemmer fra Finnmark på årets bransjetreff i Harstad
Rundt 50 deltakere fra hele litteraturfeltet i Nord-Norge var samlet på Harstad bibliotek for å lytte, delta i samtaler – og ikke minst reflektere sammen over veien videre for litteraturen i nord.
Vi fra Finnmark hadde ekstra god grunn til å være stolte. Hele tre bibliotekledere fra fylket var på talerstolen og bidro med tydelige perspektiver på utviklingen av både bibliotek og litteraturfeltet i regionen.
Hva trenger litteraturfeltet i Nord-Norge?
Birgit Wøhni Risan, bibliotekleder ved Sør-Varanger bibliotek, deltok i et panel som tok opp spørsmålet: Hva trenger litteraturfeltet i Nord-Norge? Panelet diskuterte utfordringer, fordeler og behov i et mangfoldig og rikt litteraturfelt – og hva som må til for at forfattere, bibliotek, forlag, arrangører og andre aktører skal kunne utvikle seg videre.
Tre nominerte – én vinner fra Finnmark
Også utdelingen av NBF Nords bibliotekpris skapte spenning. To sterke kandidater fra Finnmark var nominert: Monica Isobel Glenna fra Måsøy bibliotek og Kari Sørbø Jonsson fra Gamvik bibliotek.
Til slutt var det Kari Sørbø Jonsson som mottok prisen, til stående applaus. Juryens begrunnelse fremhevet både hennes personlige innsats og bibliotekets betydning i lokalsamfunnet:
"Juryen vet at prisen i år gis til en person OG et bibliotek som har markert seg i biblioteklandskapet, og som har gjort en spesiell innsats for å synliggjøre biblioteket i lokalsamfunnet."
Gamvik kommune ble fremhevet som heldig som har "BiblioteKari" i stillingen som biblioteksjef. Hun har med små ressurser og stor innsats skapt et bibliotektilbud som betyr mye for lokalsamfunnet i Mehamn. Sommerles har bred oppslutning, og Sommerlesfesten er et høydepunkt for både barn og voksne.
Biblioteket som brenner for lokalhistorien
Et av de prosjektene som imponerte juryen spesielt var Brennende lokalhistorie – et formidlingsprosjekt Kari utviklet med støtte fra Nasjonalbiblioteket, knyttet til 80-årsmarkeringen av tvangsevakueringen av Finnmark høsten 1944. Prosjektet ble omtalt i lokalpressen og presentert for kolleger i Troms og Finnmark.
"I et så lite bibliotek er jeg ikke bare biblioteksjef – jeg er biblioteket", sier Kari selv i en artikkel i Bok og bibliotek. Å oppfylle bibliotekloven på 71 grader nord
Hva skal bibliotekene være i fremtiden?
På spørsmål om hva fremtiden for bibliotekene bør inneholde, svarte deltakerne – og særlig våre bibliotekledere fra Finnmark – med stort engasjement.
Harstad Tidende sto for strømmingen.