Fornøyd festivalsjef etter festivalens første dag

Interessante temaer, takhøyde og god stemning markerte starten på dagene i Alta.

Det var en fornøyd festivalsjef som gikk gjennom gågata i Alta tidlig torsdag ettermiddag. 

Da hadde barnehagebarn fått oppleve lesekonserten Ulf er uvel med forfatter Rebecca Wexelsen og musiker María Alejandra Conde Campos.

En kvinne med halvlangt, brunt krøllete hår ser i kamera og smiler. Den ene hånda har hun i bukselomma, mens hun holder en bok i den andre. - Klikk for stort bildeFORNØYD: Ida Zachariassen Sagberg jobber på Finnmark fylkesbibliotek og er festivalkoordinator i Finnlitt. Karoline Almås Sørensen

Ungdomsskoleelever hadde etterpå fått følge 10 myter om dataspill, der myter ble knust av far og hobbygamer Steffen Sørum og sønn og pensjonert proffgamer Mats Jonsbu Sørum.

Interessant program

–  Vi har et bredt sammensatt program for barn, ungdom og voksne, der både kvensk, samisk og nordnorsk er godt representert, sier festivalsjef i Finnlitt, Ida Zachariassen Sagberg.

Finnlitt – Finnmark internasjonale litteraturfestival – er Finnmark fylkeskommunes største formidlingstiltak, og arrangeres av Finnmark fylkesbibliotek hvor Sagberg er ansatt.

Festivalen arrangeres annethvert år i henholdsvis Alta og Kirkenes, og arrangeres i år i Alta fra 25.-27. april.

Hva tror vi på?

To menn sitter i hver sin stol på en scene. Den eldste av mennene har en pc på fanget, den yngste bruker briller. - Klikk for stort bildeE-SPORT: Steffen Sørum og sønnen Mats Jonsbu Sørum i samtale der de knuste myter om dataspill. Karoline Almås Sørensen

Festivalprogrammet byr på finnmarksforfattere som Ingeborg Arvola, Kathrine Nedrejord og Ingebjørg Liland, og andre navn som Simon Stranger, Kristopher Schau og Alexander Sandtorv.

Over 50 personer står på scenen under festivalen, og arrangementene finner sted på City Scene og Alta bibliotek, som er vertsbibliotek. I tillegg blir det nordnorsk bokmarked på Gustus Vinbar. 

Årets festivaltema er tro.

 – Det handler blant annet om hva vi tror på, hvem vi tror på, samisk åndelighet og tillit i samfunnet, sier Sagberg. 

Da Finnlitt ble åpnet i Alta torsdag, ble kvelden også kronet med en panelsamtale om bibliotekenes rolle når det kommer til demokrati og ytring.

Panelsamtale

På scenen ledet biblioteksjef i Vadsø, Veronicha Angell Bergli fylkespolitiker Raymond Robertsen (H), forfatter og kunstner Susanne Hætta, Ole-David Østli fra Alta bibliotek og redaktør Rolf Edmund Lund i samtalen.

En mann med jeans og blazer står på en scene. Han har grått hår og briller, og holder talekort i hånda. - Klikk for stort bildeÅPNET: Raymond Robertsen (H) åpnet festivalen på vegne av Finnmark fylkeskommune. Karoline Almås Sørensen

Sistnevnte trakk fram bibliotekene som et sted for gode debatter og fortellinger.

– Men tør vi å ta de kontroversielle debattene? De som er i tiden, spurte Lund undrende fra scenen på City Scene.

Paneldeltakerne snakket også om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen.

Veien fremover

– Det er det sterkeste politiske dokumentet jeg noen gang har lest, og jeg har lest alt. Dette er individenes fortelling om det som skjedde, sa Raymond Robertsen før han fortsatte: 

– Hva gjør vi nå? Vi skal gjøre mer av det vi har gjort riktig så langt. Det som står i rapporten, vil leve med oss i flere tiår fremover.

Robertsen er leder for hovedutvalg for kompetanse i Finnmark fylkeskommune, og åpnet festivalen sammen med Synnøve Persen, som fremførte en spesialskrevet prolog.

Litteraturglede

Anita Håkegård Pedersen (SV), hovedutvalgsleder for oppvekst, kultur og integrering i Alta kommune, åpnet festivalen for barna.

– En leseopplevelse er ofte noe vi har for oss selv. Denne festivalen gir oss mulighet til å oppleve litteratur sammen, sa Robertsen i sin åpningstale på kvelden.

Festivalens mål er å inspirere finnmarkinger i alle aldre til å bli aktive litteraturbrukere, være et møtested for litteraturarbeidere og -interesserte i Finnmark, formidle ny og eldre litteratur fra Finnmark og Norges naboland, samt formidle verdenslitteratur til Finnmarks befolkning.